Bloog Wirtualna Polska
Są 1 255 084 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Moje hobby i moja hodowla





Witajcie zdradzę Wam sekret oto moja hodowla magicznych grzybków boczniaków i pieczarek.
to jest moja hodowla oceńcia ją :-]

Czasem jak słucham ludzi , którzy maja depresję z powodu takiego , czy innego, dziwi mnie to ze nie potraficie sami siebie uzdrowić i wyjść z dołka w którym się znajdujecie , ja swój czas organizuje tak, że robię to co kocham by nie myśleć o głupotach i cierpieniach , problemach sercowych czy innych  , dla mnie jest dobrze w moim magicznym świecie i kocham mój świat takim jakim sobie go stworzyłam . Straciłam dom ,rodzinę, syna, wiele cennych rzeczy, bogactwa .Umierałam z rozpaczy , myślałam ze to koniec ,że już nie ma dla mnie słońca i lepszych dni w życiu , a jednak z moich upadków dźwigałam się zawsze sama bez niczyjej pomocy , (za wyjątkami kiedy pomogło mi kilka osób dosłownie na palcach jednej ręki mogę ich policzyć  ) zawsze wiedziałam ze złe dni miną , że nadejdą jutro po jutrze lepsze dni , podnosiłam się z ziemi na którą spadałam jak ten kot na cztery łapy i żyłam dalej marzeniami. Nie obchodziło mnie to co powiedzą inni o moich klęskach , czy upadkach  miałam to w nosie , odcięłam nie pożądanych gości  w moim magicznym ogrodzie i jestem dziś z tego dumna , czasami słyszę głos anioła - „ Widzisz nie ma tego złego co by na dobre Ci nie wyszło".I latam dalej na swojej miotle , tyle że zamieniłam ją na lepszy kaliber hihiihi



Dobra rada idźcie do lasu wykopcie tam dołek i zakopcie swoje problemy i kłopoty w tym dołku , później wykopcie drugi dołek u stóp  brzózki  napiszcie na kartce tam swoje życzenia i włóżcie te życzenia do tego dołka , poproście matkę brzózkę by wam je spełniła w miarę czasu ,wróćcie do domu bez problemowo i już nie wywołujcie więcej tego wilka z lasu , czekajcie na spełnienie waszych marzeń , odwiedzajcie swoją matkę brzozę raz lub kilka razy w tygodniu a sami zobaczycie że to zło już do Was nie wróci a przyjdą dobre dni i lepsze dni.Matka natura nie poskąpi dla Was dobroci .Pozdrawiam Elleni

kto nas odwiedziona stronie Wróżki Elleni1:

 http://wrozka-elleni.bloog.pl


29października 2009




Wczoraj były takie tyci tyci





A dziś popatrzcie sami jak rosną
30
października 2009

















31października 2009


 Proszę jak podrosły
, zapraszam na zupkę





















W ciągu tygodnia mamy swoją hodowlę i smaczne jedzonko !


Smacznego!


Muszę przyznać że zupka jest przepyszna , grzyby są tak smaczne , że chyba pozostanę tylko przy boczniaku , Polecam i zachęcam wszystkich do zakupu takich grzybów .100% gwarancji ze wyrosną w domku a nawet w doniczce na oknie .Nie boją się domowników a nawet dodam że SAME PCHAJĄ SIĘ DO GARNUSZKA SCHABOWE BĘDĄ PALUSZKI LIZAĆ I NA ŚWIĘTA JAK ZNALAZŁ.

Wtorek2 listopada 2009

Grzybki rosną  nadają się już na schabowe i na flaczki grzybowe.

Smacznego !

 


czwartek, 5 listopada 2009

Popatrzcie przyszedł czas na schabowesą dorodne  .

Moja hodowla z pierwszego rzutu, dobiegła końca, zrobiłam z nich dwa razy zupkę , sosoik i flaczki a dziś kolej na schabowe, teraz rosną inne malutkie grzybki boczniaczkii tak na okrągło .

 

 

 

 


bardzo smaczny, ale na starość staje się łykowaty. Owocniki boczniaka dostarczają łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych; wykryto w nich także obecność substancji działającej przeciwnowotworowo i obniżającej poziom cholesterolu we krwi. W wielu krajach, w tym w Polsce, prowadzi się uprawę boczniaka ostrygowatego.





Walory kulinarne boczniaka:

Boczniak może być zarówno składnikiem głównym jak i uzupełniającym wielu dań mięsnych i bezmięsnych. Kapelusz boczniaka możemy przyrządzać tak jak wszystkie inne gatunki grzybów - smażyć, panierować, dusić, gotować, solić, i marynować. Trzony boczniaka można po zmieleniu połączyć z gorszymi gatunkami mięsa i przeznaczyć na farsze do pierogów, naleśników i zapiekanek. Suszone trzony są również aromatycznym zgęstnikiem zup i sosów. Boczniak stosowany jako zamiennik mięsa może być szczególnie cenny dla ludzi na diecie bezmięsnej. Doskonale zastępuje mięso np. w farszu gołąbków czy pierogów. Kotlet "schabowy" z boczniaka jest sycący i bardzo smaczny. Wyrośnięte boczniaki są kruche i delikatne, dlatego trzeba je ostrożnie myć, starać się nie nalewać zbyt dużo wody między blaszki (zwłaszcza gdy grzyby są przeznaczone do smażenia). Boczniaki wkłada się do wrzątku i gotuje 7 - 8 minut od chwili powtórnego zawrzenia wody. Krócej gotuje się grzyby przeznaczone do marynowania i pasteryzacji.

Przepisy na potrawy z boczniaków:


http://www.kago.com.pl/kplkul.htm#1


Boczniak ostrygowaty

Boczniak (Pleurotus ostreatus) jest grzybem pochodzącym z Chin ale obecnie jest rozszerzony po całym świecie. Rośnie również w Polsce. Boczniak należy do grzybów uprawianych. W warunkach naturalnych spotyka się go najczęściej na pniakach topolowych i wierzbowych. Można go spotkać także na akacjach ( robiniach akacjowatych) i bukach. Owocniki boczniaków pojawiają się stosunkowo późno - w listopadzie. Jeżeli zima jest łagodna można je zbierać także w styczniu i lutym. Boczniak czerpiąc pokarm z pnia rozkłada nawet niezwykle odporną ligninę i inne złożone węglowodany co daje jako produkty finalne dwutlenek węgla i wodę. Światowa produkcja tego grzyba wynosi około miliona ton rocznie (najwięcej w Chinach).



Boczniak jest źródłem wielu witamin i substancji mineralnych. Wartość odżywcza owocników jest porównywalna z warzywami.grzybów zależy od jakości substratu na którym rosną. Jest to niezwykle ważne – boczniak ma bowiem zdolność do wyciągania z substratu metali ciężkich i innych substancji szkodliwych i gromadzenia ich w sobie. Jakość

Ze 100 gramów świeżych grzybów otrzymuje się 10 gramów suszu, który zawiera:

2,5 g białek, ponad 5 g węglowodanów,
0,1 – 0,2 tłuszczów
0,6-1,0 g substancji mineralnych a głównie potasu i fosforu.

W 100 g świeżych owocników znajduje się

15% dziennej dawki witaminy C,
40% dziennej dawki witaminy B ( niacyna, ryboflawina, tiamina)
0,5 mg witaminy B12.


Grzyb zawiera także dość dużo kwasu olejowego ( 40%), kwasu linolenowego (55%) oraz składniki obniżające poziom cholesterolu w krwi.
Boczniak
ma stosunkowo niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych ( mniej niż 10%).

W tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej
boczniaki są stosowane jako środek przedłużający życie.

Wykorzystywano je do:

wzmacniania ścian naczyń,
zmniejszenia ciśnienia w gałkach ocznych,
do leczenia objawów przemęczenia mięśni,
ścięgien i stawów.



Naukowcy japońscy wykazali, że ekstrakt z boczniaka zawierajacy aktywna substancję – pleuran może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych ( sarkoma S180, hepatom H22).
Aktualnie badaniem właściwości antynowotworowych boczniaka zajmują się naukowcy słowaccy. Między innymi Słowakom udało się w latach 90-tych wyizolować z boczniaka beta-1,3D-glukan, który okazał się skuteczny we wzmacnianiu odporności organizmu oraz jako substancja pożyteczna w zwalczaniu schorzeń nowotworowych.
U ludzi chorych na cukrzycę długotrwałe spożywanie boczniaków obniża poziom cukru w krwi i reguluje także poziom cholesterolu.
U pacjentów cierpiących na arteriosklerozę spożywanie boczniaków zmniejsza zmiany degeneratywne w naczyniach i przeciwdziała występowaniu łożysk arteriosklerotycznych co zmniejsza ryzyko uszkodzenia naczyń wieńcowych i mięśnia sercowego.

 



Boczniak posiada wiele naturalnych witamin potrzebnych dla organizmu człowieka 

między innymi wazną dla organizmu człowieka witaminę B

Co to jest lek Vitaminum B2 i w jakim celu się go stosuje

Tabletki powlekane Vitaminum B2 zawierają jako substancję czynną ryboflawinę (witaminę B2). Ryboflawina wchodzi w skład enzymów uczestniczących w procesach oddychania tkankowego. Wspólnie z innymi substancjami bierze udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek, wpływając na procesy utleniania glukozy, kwasów tłuszczowych i aminokwasów. Niedobór witaminy B2 może powodować pękanie skóry warg i kącików ust, wygładzenie błony śluzowej języka, łojotokowe zapalenie skóry, wrastanie naczyń krwionośnych do rogówki, pieczenie oczu, nadwrażliwość na światło, niedokrwistość. Zapotrzebowanie na ryboflawinę zależy od szybkości przemiany materii i wartości kalorycznej pożywienia. Zalecana dobowe spożycie ryboflawiny (według norm USA) wynosi dla mężczyzn 1,4 - 1,8 mg, a dla kobiet 1,2 - 1,3 mg (około 0,5 mg/1000 kcal). U dzieci brak ryboflawiny może prowadzić do zaburzeń wzrostu i rozwoju psychoruchowego. U kobiet zapotrzebowanie na witaminę B2 zwiększa się w okresie ciąży (do około 1,6 mg) i karmienia piersią (1,8 mg).

Witamina B2 dobrze wchłania się z przewodu pokarmowego i wiąże się z białkami osocza. Jest metabolizowana w wątrobie. Wydalana jest w moczu w postaci metabolitów, a w przypadku dużej podaży także w postaci niezmienionej. Okres półtrwania w organizmie wynosi 1,1 - 1,4 godz. Ryboflawina magazynowana jest w małych ilościach w wątrobie i nerkach.

Stosowanie leku Vitaminum B2 wskazane jest w zapobieganiu i leczeniu niedoborów witaminy B2 oraz w innych sytuacjach zwiększających zapotrzebowanie organizmu na witaminę B2. takich jak: infekcje, gorączka, oparzenia, choroby układu pokarmowego i dróg żółciowych, nadczynność tarczycy, przewlekłe stany stresowe, ciąża i karmienie piersią, leczenie pooperacyjne, a także w anemii i neuropatii.

Pomocniczo witaminę B2 można stosować w leczeniu pękania kącików ust, zapalenia błony śluzowej kątów ust i czerwieni warg oraz dermatozach.

ryboflamina




Ryboflawina wchodzi w skład enzymatycznie czynnych związków, zwanych flawoproteidami, które biorą udział w przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek oraz w wytwarzaniu energii w łańcuchu oddechowym. Ułatwia rozkład białka na aminokwasy, także uczestnicząc w wielu procesach biochemicznych.

Katalizuje przemiany aminokwasów w inne aminokwasy, aminokwasów w  węglowodany lub tłuszcze, dzięki czemu organizm zdolny jest do magazynowania energii.  

Witamina ta uczestniczy ponadto w tworzeniu enzymów, które aktywizują procesy organiczne, oraz hormonów i hemoglobiny. Bierze udział w powstawaniu tkankowych hormonów działających lokalnie, ale regulujących ważne dla całego organizmu procesy, m.in. ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca.

Witamina B6 zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, gdyż ma wpływ na wytwarzanie neuroprzekaźników: serotoniny, dopaminy, kwasu amino-masłowego.

Niedobór ryboflawiny stanowi problem zdrowotny na całym świecie, przy czym jest on szczególnie widoczny w krajach rozwijających się. Objawy niedoboru ryboflawiny nie są swoiste, a zalicza się do nich: łuszczenie się i pękanie warg, zmiany zapalne języka, ogniska zapalne skóry, zmiany w narządzie wzroku i układzie nerwowym oraz niedokrwistość.

Zapotrzebowanie na ryboflawinę zaleca się wyrażać w stosunku do energii lub białka. W zaleceniach proponowanych w Stanach Zjednoczonych przyjmuje się, że spożycie 0,6 mg/1000 kcal jest wystarczające do pokrycia potrzeb ludzi zdrowych. Zwiększone zapotrzebowanie na ryboflawinę występuje w okresie: intensywnego wzrostu, ciąży, laktacji oraz przy dużym wysiłku fizycznym i w stresach.

Szczególnie bogate w witaminę B2 są mleko i jego przetwory. Znaczna ilość ryboflawiny występuje w razowym pieczywie, mięsie, podrobach, rybach, a także w grochu i fasoli.

Występuje w wątrobie, chudych serach, migdałach, grzybach, dziczyźnie, jajach, zielonych częściach warzyw, łososiu, pstrągu, makreli, pełnoziarnistym pieczywie, małżach, fasoli, grochu, soi, mleku, jogurcie, kefirze, maślance, drożdżach i orzechach włoskich, a także w różnych rodzajach mięs.




Smacznego.... 

 




informacje dla handlu i eksporterów

Boczniak jest ceniony w wielu krajach Europy i Ameryki dzięki temu że jest to GRZYB ZDROWY gdyż jest uprawiany na naturalnych podłożach bez dodatku jakichkolwiek środków chemicznych podczas uprawy. Ma atrakcyjne walory smakowe i odżywcze, zawiera niewielkie ilości cukrów, liczne witaminy, cenne związki organiczne, enzymy m.in. obniżające zawartość cholesterolu we krwi. Nie zawiera tłuszczu.

W porównaniu z pieczarką i grzybami dziko rosnącymi np. borowikiem szlachetnym, boczniak jest 3 - 6 krotnie bogatszy w witaminy z grupy B. Zawiera znaczne ilości składników mineralnych - głównie fosforu, potasu, sodu, żelaza, manganu, cynku, miedzi. Dzięki temu istnieją szerokie możliwości eksportowe.

Na rynku krajowym istnieją jeszcze szerokie możliwości zbytu (rynek krajowy nie jest jeszcze nasycony) pod warunkiem równomiernej podaży. Boczniak doskonale nadaje się do przetwórstwa np.na marynaty lub flaczki. Gorsze klasy boczniaka stosowane są jako dodatek do pierogów z kapustą i kaszanki.Skontaktuj się z nami telefonicznie lub faxem lub e-mailem. Wskażemy Ci, gdzie można kupić boczniaka

Spis przepisów kulinarnych:



Wejdz do sklepu


 




Właściciel / owner: Jan Kadylak
KAGO-rol Gospodarstwo Rolne w Kudypach

14-300  MORĄG (woj. warmińsko-mazurskie)
tel:    +48 89 7572129
fax:   +48 89 7574314

mapa
Dojazd do Gospodarstwa Rolnego KAGO


Imię i nazwisko

Twój e-mail 

Twoje pytania i uwagi dotyczące boczniaka
(Uwaga! - ta forma kontaktu tylko dla zarejestrowanych klientów - )





Witajcie kochani to jest moja hodowla moje czarodziejskie  grzybki
zapraszam na zaczarowana zupkę ...






















oceń
0
0

Licznik odwiedzin:  236 480  

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

O moim bloogu

Czarownica z łysej góry To Jest blog dla wszystkich Na blogu znajdziesz wszystko to co związane jest z czarami mają wróżbami zaklęciami zapraszam serdecznie i Pozdrawiam wirtualne czarownice.